MUZIKANTI

Naše kapela vznikla v 1987, pod záštitou KaSS Neratovice. Na úvod je třeba uvést, že existují dvě kapely tohoto jména. Oni jsou lepší, ale my jsme byli dřív (bluegrassová kapela Monogram z Prahy byla založena v roce 1992). Hrajeme jak celovečerní Countrybály, tak i dle přání na privátních či firemních akcích. Tvrdíme o sobě, že jsme country kapela, protože tento žánr v repertoáru převažuje. Menšinovým žánrem jsou skladby ve stylu folku, bluegrassu a trampské písně. 4.4.1989 jsem složil kapelnícké zkoušky a 8.4.1989 jsme absolvovali kvalifikační přehrávky (což se tenkrát muselo) a podařilo se nám získat III., tedy nejvyšší kvalifikační skupinu. Krátce po přehrávkách nás opustili dva zakládající členové Jirka Brestovanský (kytara, zpěv) a Petr Kučera (el. basová kytara), což byl největší personální otřes v kapele, který jsme však ustáli. Rok 1993 byl bohatý na události. Jelikož byl zrušen KaSS, zaštítil nás na přechodnou dobu tehdejší KD Neratovice. Mezitím jsme se 29.3.1993 zaregistrovali jako občanské sdružení, abychom získali právní subjektivitu. I po té jsme však spolupracovali se Společenským domem (což byl nástupce KD Neratovice), který nám poskytl až do roku 2004 prostory ke zkoušení. Dalším přínosem tohoto roku byl rozpad taneční kapely Fortuna, protože na nás zbyl její zvukař Mirek Kriml, který nás zvučí dosud. Za zmínku stojí také rok 1997, kdy nám někteří (pravděpodobně též muzikanti) ukradli významnou část aparatury a jiní muzikanti (z firmy K-audio) nám poskytli maximální slevy na bleskový nákup náhrady, protože jsme za dva dny na to hráli. Radost v podobě natočení CD Monogram jsme si udělali v lednu roku 2000 a následně v prosinci 2003 natočením CD Monogram na Aljašce.

O prázdninách 2008 mě kontaktoval kdosi, jehož nacionále jsem bohužel zapomněl, a sdělil mi, že Monogramy existují tři, protože prý na chrudimsku existuje kapela tohoto jména již od roku 1984. Uvítal bych, další informace, takže jestli o tom někdo něco víte, neváhejte volat.

A nové informace získal Pavel Schebesta: Kapela Monogram v Chrudimi vznikla již v roce 1980 (kdyby vydržela byla by nejstarší) a hrála Heavy Rock. V roce 1989 se prý rozpadla.

V jedno říjnové úterý LP 2008 nepřišel na zkoušku náš basista a vzkázal nám, že už nepřijde. Pravda prazvláštní způsob ukončení více než, s přestávkou, 18-ti letého hraní. Proti gustu žádný dišputát. V listopadu jsme tudíž hodlili lano kamarádovi Dalimovi, ten odložil svoji milovanou kytaru Yamaha a začal se učit hře na basovou kytaru. Výhodou je, že umí počítat do čtyř, popř. do tří (když je to u tříčtvrtečního rytmu potřeba) a ještě nám k tomu všemu významně snížil kapelní věkový průměr.

Přelom roku 2011 / 2012 byl v znamení personálních změn v kapele. Nejdřív přišel strejda Broček, že ho muzicírování po nocích zmáhá. Evidentně se začaly projevovat následky pravidelného čtvrtečního schůzování v restauraci Na Hřišti. Posléze zjistil Dalim, že pokud chce založit novou rodinu, je právě tak, tak na čase. Výhodou časové souhry je, že se oba noví členové, Ríša (basa) s Martinem (housle) učili současně.

V létě 2014 se Vláďa rozhodl, že rozšíří svůj muzikantský obzor a začal se učit hrát na steel kytaru. Nejprve si pořídil šílené, nenaladitelné prkno, kde táhla nahrazovala ještě šílenější změť ocelových lanek. Současný nástroj je zdařilou kopií pedálové steel kytary Sho-Bud.

Zatímco Crazy Ríša ke kapelním povinnostem zvládá vést Fitcentrum, trénovat malé posléze i velké veslaře, dělat radního na MÚ, principálovat amatérský divadelní soubor a spoustu dalších aktivit, tak Martin t.č. už otec dvou dětí a čerstvý student při zaměstnání přestal stíhat zkoušky a tak jsme se rozešli v lednu 2016.

Po Martinovi se měl houslistou stát, kamarád z bluegrassové dílny, Miloš Kramný. Tento hráč na spoustu nástrojů však svým intuitivním muzicírováním a nechutí trénovat nesouzněl s kapelníkem a tak ke spojení nedošlo.

Pořád se něco děje, někdy bohužel k horšímu a tak se stalo, že na Hanku skočila zlá choroba, se kterou se docela statečně pere. Když nám ale v červnu 2018 na Bluegrass Party zkolabovala, rozhodla se skončit s muzikou a odstěhovala se do lesů, kamsi do Brd. Nicméně začínala sezóna a zničehonic nám chyběl jeden hlas do sboru a obsluha automatického bubeníka. V nouzi nejvyšší pomoc nejbližší, uvolila se Simča (manžela to zvukaře Vlastíka), že se pod laskavým kapelníkovým vedením naučí přístroj obsluhovat, což se také povedlo. Štěstí v neštěstí bylo, že nás nečekal žádný Country bál a co délky se jednalo o víceméně festivalová hraní. Tak jsme sestavili "festivalové" pásmo písniček našeho oblíbeného textaře a kamaráda Mirka "Skunka" Jaroše a postupně jsme nacvičili zbytek repertoáru.

O dva odstavce výš jsem chválil Ríšu, co všechno zvládá a vida, chyba lávky, i na něho došlo. Jeho touha, stát se horským vůdcem, ho ve finále od října 2018 odvede na rok do Alp a od této blázniviny ho neodradilo ani narození "malého Messnerka". Jelikož jeho předchůdce Dalim již rodinu založil a zastabilizoval, "hodili, jsme mu lano" a tak od října 2018 došlo k další, tentokrát zpětné výměně.

Hanka 11.3.2020 prohrála svůj boj s chorobou. Doufáme, že tam nahoře bude zpívat, protože by bylo škoda, kdyby její hlas umlkl.

Vláďa se přiznal, že jeho dcerka Vlaďka pěkně zpívá a že by měla chuť to s námi zkusit a omladit náš věkový průměr. Začali v červnu jsme zkoušet a 9.7.2020 už s námi zpívala (za účasti všech příbuzných) v Neratovicích u kašny.

Dějí se to věci. 29.8.2020, tedy v den, kdy jsme měli hrát na Jazzové zahradě, poslal Dalim SMS, že má asi Covid a od té doby se neozval. Zaangažovali jsme takřka novopečeného basáka Sandyho a tím jsme doplnili stav. Přišla druhá vlna svinské pandemie a jediné pozitivum bylo, že jsme se Sandym mohli cvičit.

Stávající sestava

Ruda Domanský

Ruda Domanský

(od r. 1987) – akustická kytara Martin HD28LSV, zpěv

Prostorově výrazný, ale hlavně milý, trpělivý a přívětivý kapelník. A že to je někdy fuška, zvláště pak při výcviku nepánské části kapely.

Poslední funkční zakládající člen

Vláďa Beneš

Vláďa Beneš

(od r. 1988) – banjo Čapek Scarab, akustická kytara Crafter, pedal steelguitar Tomisteel, zpěv

Sekční šéf instrumentální části kapely. Postavou "šlachouš", náturou jemný cholerik. Zahraje na cokoliv, včetně kráječe na knedlíky.

Mrmla a takřka zakládající člen

Naďa Domanská

Naďa Domanská

tehdy Kocianová (od r. 1988) – zpěv

První polovina kapelního, kdysi Fernet, dnes Slivovice-teamu

Pepiček Svačina

Pepiček Svačina

(od r. 1989) – elektrická kytara Fender Telecaster

Notorický překážeč, čudlíkotočič a od příchodu do kapely, též neustálý hledač barvy zvuku své kytary. V pořadí druhý důchodce v kapele, leč důchodu si neužívá a zabírá místo mladším, na pracáku závislým, zájemcům o lukrativní místo topiče.

Simča Kindová

Simča Kindová

(od června r. 2018) – automatický bubeník Boss DR-3

Neřízená střela, s touhou do všeho zasvěceně hovořit, s cílem "prosadit se vedoucích struktur s hlasem "rozhodujícím".

Vlaďka Benešová

Vlaďka Benešová

(od června 2020) – zpěv v polohách kam se ostatní nevyškrábou

Neopomenutelnou výhodou je Vladěnčina profese, pracuje totiž v lékárně. S ohledem na věk a zdravotní stav zbytku kapely (u Simči jen zdravotní stav) je příchod terno.

Standa (Sandy) Novák

Standa (Sandy) Novák

(od září 2020) – kvalitní el. basová kytara Squire

Původně reprezentant ČSSR v jachtingu obdržel k padesátinám kontrabas a začal se na něj učit Jitky Baudischové a následně u Pavla Brandejse. A jak to tak chodívá, podle hesla "sportem k trvalé invaliditě" nevydržel díky kolenům u kontrabasu stát. No a tak k šedesátinám obdržel basovou kytaru a začal na ni hrát.

Vlastík Kinda

Vlastík Kinda

(od r. 2015) – mistr zvuku malých sálů až sálečků a dále v jedné osobě chovatel, vychovatel, vrah a zpracovatel kapelního čuníka

Mirek Kriml

Mirek Kriml

(od r. 1993) – mistr zvuku velkých sálů a amfiteátrů, s aparátem, který je kombinací vlastní výroby s jinými světovými značkami. Nutno přiznat, že poslední dobou se poměr otáčí a aparát je kombinací světových značek s vlastní výrobou

Průchozí členové

Hana Domanská

Hana Domanská

tehdy Militká (od r. 1990 do června 2018) – zpěv, automatický bubeník Boss DR-3 (dříve Alesis SR-16)

Druhá polovina kapelního Fernet, dnes Slivovice-teamu, která dokáže neudržet rytmus při obsluze automatického bubeníka. Hanka nás opustila po více než 1/4 století, ze zdravotních důvodů

Martin Razák

Martin Razák

(od února 2012 do ledna 2016) – housle neznámého původu

Pochází ze stejné obce jako Pepíček, kde se pravděpodobně způsob myšlení šíří virově. Virus pravděpodobně sílí, protože se někdy diví i Pepíček. Z počátku chodil na zkoušky bez not a ve finále i bez houslí.

Jirka (Broček) Roček

Jirka (Broček) Roček

(od června r. 1994 do února r. 2012) – housle Břetislav Příhonský, zpěv 1x

Kmet kapely a čestný předseda rady starších, jehož životní zkušenosti nelze brát vážně (resp. lze, ale pouze na vlastní nebezpečí). Jak je vidět z fota, je veselý trolík. V pořadí první kapelní důchodce, který místo cvičení na housle prohání (ve své střediskové obci) motorový škrabák na sníh, popř. coby ekonom kapely připravuje různé úsporné balíčky. Vzhledem k celkové opotřebovanosti požádal o uvolnění do muzikantského důchodu. Předtím ovšem důkladně proškolil svého ekonomického nástupce.

Ríša Wiesner

Ríša Wiesner

(od listopadu 2011 do října 2018) – el. 5-ti strunná basová kytara Fender Squier

Další sportovec v kapele. Je ještě lepší vylepšovač kapelního věkového průměru než jeho předchůdce. V roce 2010 s námi, v den svých 25-tých narozenin, oslavil padesátiny, protože je chtěl oslavit s námi a až prý mu bude skutečně padesát, tak my už tu nebudem. V říjnu 2018 odešel do Alpských úbočí drbat medvědy nebo alespoň nám to tvrdil. Zlí jazykové tvrdí, že tam nedošel. Tak nevím....

Dalimil (Dalim) Tachecí

Dalimil (Dalim) Tachecí

(od října 2008 do listopadu 2011 a opět od října 2018 do července 2020) – kvalitní el. basová kytara Di Mavery

Držitel 4. černého pásku v Taekwondo byl kapelním bodyguardem a současně vylepšovačem kapelního věkového průměru. Na basovou kytaru začal hrát až na naši objednávku a posléze ji vyměnil za poklidný rodinný život a čestnou funkci záskokáře. Jelikož moc klidu škodí, vrátil se Dalim zpět, po Ríšově odchodu do hor, aby po roce a půl opět skončil.

Mirek (Sotes) Abrhám (1990-94 a dále 1995-2008) – el. basová kytara
Jirka (Skipi) Seifert (2002) – mandolína
Luboš (Koláč) Kolařík (1994-95) – el. basová kytara
Jitka Bilíková (1988-94) – zpěv
Jirka Brestovanský (1987-90) – akustická kytara
Petr Kučera (1987-89) – el. basová kytara
Viki Holec (1989) – bicí
Dana Housková (1987) – zpěv